alice-vintage-floral-dress-34fadd5ba523.jpg

Inhoudsopgave

CRC, Craft Resource Center

Kolkata, India


Voorbereiding van het weefwerk

CRC is een fairtrade exporteur die gevestigd is in Kolkata, in het noordoosten van India. Men werkt samen met 35 producentengroepen die verspreid over het noordelijke deel van India wonen. Zij maken producten van leer en zilver. In de textielsector worden er onder meer prachtige kasjmier wollen sjaals geweven, zijden sjaals gezeefdrukt en katoenen tafelkleden en sarongs gebatikt en bedrukt.


Met grote hamers en veel vertoon van spierballen wordt de zijde na het bedrukken bewerkt om de stof soepel te maken

CRC onderhoudt intensief contact met de producenten om de orders op te volgen, maar ook om hen te ondersteunen bij hun bedrijfsvoering zowel op product- als op managementniveau, te helpen bij investeringen bijvoorbeeld door het verstrekken van een goedkope lening, en door trainingen te geven.

De producentengroepen worden door CRC met elkaar in contact gebracht zodat ze ervaringen kunnen uitwisselen en van elkaar kunnen leren. In de loop der jaren is er daardoor een CRC-familiegevoel ontstaan.


Zeefdrukken van zijden sari’s of sjaals

SARI bezoekt CRC en enkele van de producentengroepen eens per jaar. CRC is net als SARI lid van de World Fair Trade Organization (WFTO). Samen staan we er borg voor dat er volgens de fairtrade standaards gewerkt wordt.

SIPA

Federation of South India Producer Associations Madras, India

De Federation of South India Producer Associations (SIPA) ondersteunt een groot aantal groepen in Zuid-India bij de verkoop van producten.

 

De kalamkarimakers koken de katoen uit voordat deze bedrukt wordt

Kalamkari

De kalamkarigroep van meneer Rao in het dorp Pedana is een groep waar SARI via SIPA bij inkoopt. De kalamkarigroep telt 60 leden, evenveel mannen als vrouwen, die voor een vast loon werken. Kalamkari wordt gemaakt op machinaal geweven katoen. Lees verder bij Technieken. De kalamkarigroep verkoopt de stoffen aan de meter en levert ook sjaals en interieurproducten, zoals tafelkleden, bedspreien en grand foulards. Zij verkopen op de lokale markt en via SIPA aan fairtrade klanten in het buitenland. SIPA ondersteunt de groep met marketing, exportfaciliteiten en training, bijvoorbeeld in marketing en ontwikkeling van nieuwe plantaardige verfstoffen.

Bedrukken van stof met stempels

Inner Reflection

Sinds 2009 werkt SARI ook via SIPA samen met Inner Reflection, een klein bedrijf in Pondicherry waar onder meer sieraden van textiel worden gemaakt. Riaz, de eigenaar van het bedrijf, is ongelooflijk creatief in het ontwerpen van nieuwe producten die door ongeschoolde of laag geschoolde mensen met eenvoudige middelen kunnen worden gemaakt. Hij heeft met twee groepen vrouwen een hele lijn sieraden van textiel opgezet. Er wordt gewerkt met katoenen en zijden stoffen en kralen van hout, metaal en keramiek. De groep maakt zelf veel nieuwe ontwerpen en staat ook erg open voor ideeën van buitenaf. Het is wel jammer dat er voor de sieraden maar kleine hoeveelheden stof nodig zijn: het AZO-vrij verven, dat wil zeggen zonder bestanddelen in de verf die schadelijk zijn voor de gezondheid (een verplichting voor de exportmarkt), wordt dan lastig.

Een vrouwengroep van Inner Reflection is met Riaz bezig met de ontwikkeling van zijden sieraden voor SARI

SIPA is lid van de World Fair Trade Organization (WFTO).