hanpage.jpg

Inhoudsopgave

DeltArts, Peru

www.friendofadesa.org

www.deltarts.com

Delta Arts peru

Alpacawollen truien, vesten en sjaals koopt SARI in bij DeltArts Peru, de handelsafdeling van Adesa, een non-gouvernementele organisatie gevestigd in Wassenaar. Adesa zet zich in voor straatkinderen in Lima, de hoofdstad van Peru, door het opzetten van scholen, gezondheidszorg en voorzieningen voor gehandicapten.

De alpaca is een Zuid-Amerikaans bergschaap, een klein soort lama. Het dier leeft van origine in het Andesgebergte en levert heel zachte wol. De wol wordt in een groot bedrijf geverfd. DeltArts koopt daar de materialen in. De productie van de vesten en truien vindt plaats in het atelier van Aurora in Lima. In het atelier werken enkele mannen en een aantal vrouwen: de mannen breien de grote stukken op semi-automatische breimachines. Er wordt gewerkt met ponskaarten om de patronen in te breien. De ontwerpen waar grotere vlakken in één kleur in voorkomen, worden niet met een ponskaart ingebreid maar met afzonderlijke spoeltjes garen per kleurvlakje. Dat is een arbeidsintensief werk, vandaar dat de op deze manier gebreide stukken beduidend duurder zijn dan de ‘kaartbreisels’. De vrouwen zetten de truien en vesten in elkaar, breien de boorden, maken de knopen en hechten de losse draadjes af. Zij werken vaak in hun eigen huis en doen dit werk naast het huishouden om het familie-inkomen aan te vullen. De ontwerpen voor de truien en vesten worden meestal door Aurora aangedragen en dan door SARI aangevuld met andere kleurcombinaties.

De sjaals worden met de hand geweven in het atelier van Pedro, in één van de armste provincies van Peru: Huancavelica. Wever Pedro is echt een kunstenaar op zijn gebied en is altijd geïnteresseerd in het maken van nieuwe producten. Hij werkt met acht (mannelijke) wevers en vijf vrouwen die voor de bijkomende werkzaamheden zorgen zoals het opwinden van de spoelen.

DeltArts is lid van de World Fair Trade Organization (WFTO).