ae8bbf91800066fe2ead63edc7bf3f55.jpg

Inhoudsopgave

Bishopston Trading Company

www.bishopstontrading.co.uk

katoen in Tamil Nadu

Katoenproductie in Tamil Nadu

SARI verkoopt kleding van Bishopston Trading Company (BTC), een Engelse coöperatie die ten doel heeft een eerlijke deal tussen producent en consument tot stand te brengen. BTC laat produceren in K.V. Kuppam dat in het centrum van het katoenproducerende gebied Tamil Nadu in Zuid-India ligt en waar veel handwevers wonen, meestal thuiswerkers.

 

van bloem tot katoenpluis in Tamil Nadu voor BTC

Van bloem tot katoenpluis

De wevers die voor BTC werken worden boven het gemiddelde betaald, maar nog belangrijker is dat er continuïteit in het werk is. Verder is er medische verzorging, ziekengelduitkering, scholing en een crèche. Door het uitschakelen van de tussenhandel komt zoveel mogelijk geld van de consument direct bij de producent.

 

De hoge kwaliteit van de handgeweven stoffen was in 1985 aanleiding voor het opzetten van een kleine kleermakerij. K.V. Kuppam levert de katoen, weeft en confectioneert.

 

handweverij van KV. Kuppam

Handweverij van K.V. Kuppam

 

BTC zorgt voor de financiële ondersteuning, marketing en het design. Ruim 15 jaar later is er werk voor ongeveer 350 mensen in India. In Engeland heeft BTC vier eigen winkels en via postorders verkoopt ze wereldwijd.

 

naaiatelier van Bishopston Trading Company

Borduuratelier

In een groot deel van de collectie dames-, heren- en kinderkleding wordt eco-katoen verwerkt van Agrocel, Indian Organic Cotton project. Deze katoen groeit in Gujarat in het noorden van India. Het verbouwen van biokatoen brengt voor de katoenboeren betere arbeidsomstandigheden en een betere beloning mee, buiten de winst die het voor het milieu natuurlijk oplevert.

BTC is lid van de World Fair Trade Organization (WFTO).